Ajatuksissa jalkapallo?

Jalkapallo on suosituksi kasvanut pallopeli, joka sai alkunsa 1800-luvulla Englannissa. Jalkapallossa pelaavat kaksi joukkuetta toisiaan vastaan ja pelissä pyritään käyttämään ensisijaisesti jalkoja ja päätä. Tavoitteena on saada pallo toisen joukkueen maaliin useammin kuin vastustaja.

Jalkapallo on kiistämättä maailman suosituin urheilulaji. On arvioitu, että jopa 3,5 miljardia ihmistä joko seuraa tai harrastaa jalkapalloa. Lajia pelataan ammattimaisesti jokaisessa maassa. Suurimman suosion jalkapallo on saavuttanut Euroopassa ja Etelä-Amerikassa sekä isossa osassa Afrikkaa ja osassa Aasian maita.

Jalkapallopelissä on kaksi joukkuetta, jossa kummassakin on 10 kenttäpelaajaa sekä maalivahti. Tavoitteena on yrittää saada pallo vastustajan maaliin. Ottelun rakenne koostuu kahdesta 45 minuuttia kestävästä puoliajasta ja niiden välillä pidetään 15 minuutin tauko. Pelin voittaa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Ainoastaan maalivahdilla on oikeus koskea palloon käsillään pelissä. Poikkeuksena tähän on kuitenkin sivurajaheitto, jossa pelaajalla on oikeus heittää palloa. Jalkapalloa liikutetaan potkimalla sitä eteenpäin tai syöttämällä se joukkuetoverille. Pallo saa kulkea myös ilman kautta.

Historian havinaa

Jalkapallon synnyinmaa on Englanti. Samantapaisia pelejä pelattiin jo aiemmin muuallakin maailmassa, ja keskiajalla pallopelit olivat vielä melko väkivaltaisia. Englannissa pelattiin muun muassa “mob footballia”, Ranskassa 1100-luvulta lähtien “soulea” ja Italiassa “gioco de calciota”. Ensimmäisen kerran sana “jalkapallo” on kirjallisesti mainittu vuonna 1409.

1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa syntyi myös sana “soccer”. Tänäkin päivänä jalkapallon säännöt perustuvat pitkälti 1800-luvun puolivälissä laadittuihin sääntöihin. Ensimmäiset nykypäivän sääntöjä muistuttavat säännöt laadittiin Cambridgen yliopistossa vuonna 1848. Tuolloin jalkapallossa kiellettiin vielä käsillä pelaaminen.

Englannin jalkapalloliitto eli Football Association (FA) perustettiin vuonna 1863. Samana vuonna laadittiin jalkapallon ensimmäiset viralliset säännöt. Tänä päivänä jalkapallon säännöistä huolehtii International Football Association Board (IFAB). Vuonna 1904 sai alkunsa FIFA eli Fédération Internationale de Football Association, joka on kansainvälinen jalkapalloliitto. FIFA sitoutui noudattamaan IFAB:n sääntöjä. Vuonna 1871 syntyi maailman vanhin jalkapallokilpailu, FA Cup. Parhaat jalkapallon pelaajat alkoivat saada korvauksia 1880-luvulla pelaamisestaan, mutta ammattipelaaminen laillistettiin vasta vuonna 1885.

MM-kisat alkavat

Vuonna 1888 perustettiin Englannin liiga eli The Football League. 1900-luvun alkupuolella jalkapallo alkoi levitä myös muihin maihin. Ensimmäiset maaottelut pidettiin vuosisadan ensimmäisinä vuosina sekä Etelä-Amerikassa että Keski-Euroopassa. MM-kisoja alettiin järjestää vuodesta 1904 eteenpäin, kun Kansainvälinen jalkapalloliitto perustettiin.

Osaksi olympiaohjelmaa jalkapallo liittyi vuonna 1900, mutta ensimmäinen virallinen turnaus käytiin vasta vuonna 1908. Olympialaisissa saivat kilpailla alussa vain amatööripelaajat. MM-turnauksia alettiin pikkuhiljaa pelata joka neljäs vuosi. Toinen maailmansota kuitenkin katkaisi rytmin ja kisoja jatkettiin taas 1950-luvulla.

Brasilia voitti maailmanmestaruuden vuosina 1958 ja 1962. Hiljalleen uusia maita alkoi liittyä kisoihin mukaan ja esimerkiksi Zaire liittyi MM-kisoihin vuonna 1974 ja edusti kisoissa ensimmäisenä Afrikan maana. Vuonna 1982 Espanjassa pidettäviin kisoihin osallistui jo 24 joukkuetta. Afrikan maat alkoivat nousta jalkapallon kärkisijoille 1990-luvulla. Kamerun oli ensimmäinen afrikkalainen joukkue, joka pääsi MM-kisoissa lähelle mitalipelejä. Vuonna 1990 se johti puolivälierään asti Englantia, mutta hävisi lopulta kuitenkin 3–2. Nigeria ja Senegal ovat päässeet myös tämän jälkeen pudotuspeleihin.

Sääntöjä

Tänä päivänä jalkapallon virallisia sääntöjä on 17 kappaletta. Ne on suurimmaksi osaksi suunniteltu kaiken tasoisille pelaajille, ja tässä niistä muutama esimerkki:

  • Kentällä jalkapallossa saa olla samanaikaisesti maksimissaan yksitoista pelaajaa. Yksi heistä on maalivahti.
  • Säännöissä on määritelty pelaajien minimimäärä, jolla ottelua saa vielä jatkaa. Isommissa peleissä erotuomari on oikeutettu lopettamaan ottelu, mikäli joukkueen pelaajien määrä laskee alle seitsemään.
  • Sivurajaheittoa tehdessä pelaaja saa koskea käsillään palloon. Muussa tapauksessa vain maalivahti saa koskea palloon käsin.
  • Pelissä käytetään vaihtopelaajia tarpeen tullen.
  • Pelaajien perusvarusteita ovat muun muassa hihallinen paita, pelishortsit, säärisuojat, sukat ja kengät. Koruja ei saa käyttää, koska nämä voivat olla vaaraksi pelin aikana itselle ja muille.

Ottelua johtaa aina erotuomari. Erotuomarilla on täysi toimivalta soveltaa sääntöjä ottelussa, ja hänen tekemänsä ratkaisut ovat lopullisia. Pelissä on mukana myös kaksi avustavaa erotuomaria. Suuremmissa otteluissa mukana on myös neljäs erotuomari. Mikäli erotuomari ei kykene jatkamaan ottelun tuomarointia, ottaa hänen paikkansa joko avustava erotuomari tai neljäs erotuomari.

Suomi pelaa

Jalkapallon historian alkuvaiheilla Suomi lukeutui heikompiin jalkapalloa pelaavin maihin ja tätä kesti aina 1980-luvulle asti. 1990-luvulla Suomi alkoi nousta jalkapallomaiden keskikastiin. Suomi on päässyt muutaman kerran olympiaturnaukseen muttei ole koskaan selvinnyt miesten MM- ja EM-turnauksiin.

Jalkapallon suosio on viime vuosina kasvanut, mutta se ei silti ole kivunnut maan ykköslajiksi. Suomesta on kuitenkin tullut joitakin huippujalkapalloilijoita, kuten Jari Litmanen ja Sami Hyypiä. Nykyisiä huippuja ovat Roman Eremenko, Niklas Moisander ja Teemu Pukki.

Kolikon kääntöpuoli

Myös katsojien keskuudessa jalkapallo on todella suosittu urheilulaji. Hyvänä esimerkkinä Saksassa Bundesliigan otteluissa kävi yli 40 000 katsojaa kaudella 2008–2009. Innokkaimpia faneja kutsutaan ultriksi. He ovat fanaattisia faneja ja seuraavat lähes kaikki suosikkijoukkueensa ottelut.

Joskus ottelut voivat kääntyä huliganismin puolelle ja yltyä katsomotappeluiksi. Ne saattavat vaatia jopa kuolonuhreja hulinoinnin kääntyessä väkivaltaiseksi. Esimerkiksi vuonna 1985 Heysel-stadionilla sattuneessa joukkueiden välisessä tappelussa kuoli 39 ihmistä. Toinen tunnettu tapaturma on Hillsbourghin onnettomuus, jossa kuoli lähes sata peliä seurannutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *