Hauskat harrastukset aikuiseen makuun

Oletko vailla uutta harrastusta aikuiseen makuun? Ilmaisuna ”harrastaminen” kuulostaa joidenkin mielestä lapselliselta tai teini-iän koululaistouhulta, ja toisille harrastusten määrä mittaa aikuisen aktiivisuutta ja viestii sosiaalisesti vilkkaasta elämästä. Kun tuntuu, että olisi mukavaa keksiä jotakin uutta ja rutiineista poikkeavaa, kynnys uuden harrastuksen aloittamiseen voi tuntua korkealta. Harrastusten ei tarvitse välttämättä olla säännöllisiä ja sitovia. Niiden ei myöskään tarvitse aiheuttaa isoja lommoja tiukkaan budjettiin, eikä harrastaessa ole edes pakko olla tekemisissä muiden harrastajien kanssa.

Harrastaminen on tavallaan epätasa-arvoista ajanvietettä, koska kaikilla paikkakunnilla ei luonnollisestikaan ole tarjolla yhtä paljon virikkeitä ja järjestettyä toimintaa. Asiaa voi ehkä parantaa omalla aktiivisuudellaan, jos organisointitaitoja ja tahtotilaa riittää. Sosiaalinen media antaa suhteellisen hyvät työkalut lähiseudun samanhenkisten ihmisten yhteydenpitoa ja järjestäytymistä varten. Jos omalta kotiseudulta ei löydy valmiiksi esimerkiksi harrastusryhmiä, kannattaa yhteistuumin iskeä rohkeasti hulluimmatkin ideat jakoon, ja lähteä kehittämään niistä järjestäytyneempää toimintaa, johon saattaa olla mahdollista hakea avustuksia ja tukia esimerkiksi harrastetilan vuokraan.

Urheiluharrastuksesta uutta intoa

Liikunta ei ole kaikkien lempiharrastus, eikä liikunnan terveysvaikutusten jatkuva toisteleminen mediassa ja mainoksissa muuta asiaa lainkaan. Energisille elämäntapaliikkujille uusien urheiluharrastusten löytäminen ei muutenkaan tuota vaikeuksia. Jos olet pohtimassa uuden urheiluharrastuksen aloittamista, ainakin suuremmissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla valinnanvaraa on melko mittavasti.

Urheiluharrastusten positiivisia puolia ovatkin monipuoliset vaihtoehdot ja tilaisuus harrastaa liikkumista jopa nollabudjetilla. Motivaation ylläpitäminen puolestaan saattaa tuntua työläältä. Liikunnallinen harrastus voi olla säännöllistä ja ryhmässä tapahtuvaa, mutta yhtä hyvin voit alkaa harrastaa eri lajien kokeilemista.

Lähes jokaisen paikkakunnan palveluihin lukeutuu urheilukeskus ja ainakin puistoja. Kuntasäästöjen myötä ulkoliikuntapaikkojen varustetasoa ja ylläpitoa on saatettu huomattavasti vähentää. Toisaalta esimerkiksi Hailuodon kaltaisissa paikoissa osataan yllättää muun muassa perustamalla frisbeegolf-rata ja pystyttämällä nuorisolle skeittiramppeja. Lajikokeilut ovatkin luontevinta aloittaa lähialueen tarjonnan mukaan.

Jos urheileminen ulkona ja muiden nähden ei innosta, liikuntaa voi harrastaa hauskasti myös omissa kotinurkissa. Netin ohjevideot antavat hyviä ideoita monipuoliseen harjoitteluun. Stressitön harjoittelu ilman onnistumispaineita ja tulosten odotuksia toimii joskus kaikkein tehokkaimmin.

Yhdessä harrastaminen tuottaa mielihyvää

Yhteiset harrastukset voivat yhdistää niin ystäviä kuin pariskuntiakin. Jos rahasta ei ole kovasti pulaa, kaverin kanssa on hauska lähteä salille tai kalastamaan, käydä taidenäyttelyissä, konserteissa, teatteriesityksissä, museoissa, ja koluta kirpputoreja tai askarrella himmeleitä – ystävän kanssa voi harrastaa mitä tahansa mukavaa, joka miellyttää kumpaakin osapuolta tai koko kaveriporukkaa. Oman urheilujoukkueen perustaminen on loistava tapa yhdistää hauska harrastaminen ja sosiaalinen elämä, jonka puitteissa toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset voivat tutustua toisiinsa luontevasti.

Parisuhteen kannalta uusi yhteinen harrastus tai yhteisen mielenkiinnon uudelleenvirittäminen on hyvä tapa osoittaa kumppanille halua tehdä kivoja asioita yhdessä, ja ehkä joskus jopa puhaltaa suhteeseen uutta liekkiä. Jos kumppani haluaa esimerkiksi oppia tanssimaan, yhteiset tanssitunnit tai edes kokeilukerta voivat herättää mielenkiintoisia tuntemuksia ja ajatuksia. Etenkin vakiintuneessa suhteessa partnerin kohtaaminen yhteisen toiminnan puitteissa tuo ihmiset uudelleen lähelle toisiaan. Myös treffeillä käymisen voi ottaa harrastukseksi sekä seurustelukumppaneiden kesken että sinkkuna.

Virtuaaliviettelyksiä ja arjen pakoilua

Aikuisuus ei missään nimessä tarkoita leikkimielen hylkäämistä. Jos budjetti antaa periksi, elämykselliseksi harrastukseksi voi ottaa esimerkiksi laserpelaamisen, virtuaalipelit, leikkimielisen sodankäynnin vaahtomuoviaseilla, värikuulakekkerit tai huonepakopelit. Näidenkään harrastamisen ei tarvitse välttämättä niellä järkyttäviä määriä rahaa, vaan riittävällä lapsenmielisyydellä, puhtaasti pokalla ja etenkin kekseliäisyydellä hupailuhetkiä voi järjestää omaksi ja ystäviensä huviksi ympäri vuoden yleisissä puistoissa, kunhan huomioi toiset ulkoilijat. Joidenkin kaveriporukoiden yhteiseksi harrastukseksi onkin kesäiltaisin muodostunut esimerkiksi mölkkymatsit. Talvisin tuttavat voivat kokoontua lumisotaan.

Pelaaminen lähes kaikissa muodoissaan on aikuisiälläkin hauska harrastus, eikä lajilla juurikaan ole väliä. Peli-illat voivat muotoutua konsolipelien ympärille, ja harrastushetket vierähtävät hyvissä tunnelmissa lautapelien parissa. Joillekin pelikeräily itsessään on tärkeä harrastus, josta riittää keskusteltavaa sosiaalisessa mediassa samanhenkisten harrastajien kanssa. Itse asiassa keräily yleensäkin on mukava harrastus, eikä senkään tarvitse olla kallista. Koska myös askarteleminen viehättää monia, tavaroiden keräilystä ja tuunaamisesta voi tehdä itselleen harrastuksen, jolla on mahdollista ansaita jopa lisätienestejä.

Harrastuksista itseilmaisun iloa ja käytännön hyötyä

Itseilmaisun monet muodot, kuten käsityöt tai taide, piristävät myös arjen ilmettä sisustuksessa ja vaatetuksessa. Ajoneuvon kustomointi on loistava harrastus renkailla varustettujen kulkuvälineiden käyttäjille hevosvoimiin katsomatta. Personoidulla menopelillä on hauska liikkua paikasta toiseen, vaikkapa geokätköilemään, valokuvausreissuille tai luontoretkille.

Kiireistä työelämää ja hektistä arkea eläville voi olla hyödyllistä yhdistää harrastuksiinsa rentoutuminen saunajoogan, telttailun, meditoimisen ja muiden rauhallisten aktiviteettien muodossa. Keskittyminen lukemiseen, elokuvien katseluun tai uusien asioiden, kuten soittamisen ja kielten opiskeluun tekee hyvää aivotoiminnalle. Harrastaminen kehittää!

Harrastamisessa hauskuus on avainasemassa

Kaikkea voi harrastaa, ja juuri se tekeekin harrastamisesta hauskaa. Mitä tahansa tekemistä voi myös nimittää harrastamiseksi, joten jokainen voi halutessaan sanoa omaavansa jonkin harrastuksen. Jos uusi harrastus tuntuu tarpeelliselta, mutta sellaisen aloittaminen vaikuttaa hankalalta, rohkea heittäytyminen uusiin kokeiluihin saattaa poikia yllättäviä lopputuloksia. Uusien asioiden kokeileminen ja vanhojen unelmien toteuttaminen tuottavat mielihyvää ja tyydytystä. Onnistumisen tunteet ja puhdas hauskanpito harrastusmielessä tuovat elämään iloa. Harrastus on parhaimmillaan silloin, kun sen voi myös hyvällä omallatunnolla tarvittaessa keskeyttää tai vaihtaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *