Mielenkiintoisimmat suomalaisten harrastamat lajit

Suomalaiset ovat aina olleet aktiivista kansaa. Viime vuosikymmeninä ruumiillisen työn määrä on vähentynyt, ja se on ajanut kansalaiset erilaisten harrastusten pariin. Syysiltojen pimetessä tuhannet suomalaiset suuntaavat työpäiviensä päätteeksi kuntosaleille, uimahalleihin ja lenkkipoluille saamaan päivittäisen liikunta-annoksensa.

Neljä vuodenaikaamme asettavat omat haasteensa harrastamiselle, mutta oikeanlaisella pukeutumisella voi talviaikaankin harrastaa melkeinpä mitä vain. Useimpia lajeja on onneksi mahdollista harrastaa sekä sisä- että ulkotiloissa. Suomalaisten suosikkiharrastuksia vuodesta toiseen ovat jalkapallo, salibandy ja jääkiekko.

Perinteisempien harrastuslajien, kuten juoksun, hiihdon, luistelun ja suunnistuksen lisäksi Suomessa voi nykypäivänä harrastaa myös eksoottisempia lajeja, kuten esimerkiksi ilma-akrobatiaa, tankotanssia, cheerleadingia tai vaikkapa sumopainia. Oleellista onkin löytää juuri itselleen sopiva laji, johon on mukava lähteä viikosta toiseen hikoilemaan ja rentoutumaan.

Useimmilta paikkakunnilta Suomessa löytyy esimerkiksi työväenopiston järjestämiä kursseja, joissa uusiin lajeihin on helppoa ja edullista tutustua. Tästä artikkelista löydät tietoa mielenkiintoisista, lähes kaikille sopivista erikoisemmista harrastuslajeista, joita maastamme löytyy.

Eukonkanto – hauska ja tehokas tapa pysyä kunnossa

Eukonkanto mielletään useimmiten humoristiseksi lajiksi, vaikka todellisuudessa se vaatii kovaa kuntoa molemmilta osapuolilta. Eukonkannossa nimensä mukaisesti toinen osapuoli, yleensä mies, kantaa naista selässään. Alun perin eukonkantokisat olivat pienen suomalaisen kylän, Sonkajärven, vuonna 1992 keksimä vetonaula vuosittaisille pitäjämarkkinoilleen. Ilmiöstä tuli kuitenkin niin suosittu, että vielä tänä päivänä eukonkannon maailmanmestaruuskisat vetävät puoleensa väkeä yli 13 maasta. Lajia on alettu harrastaa laajalti maailmalla, ja jotkin maat ovat kehitelleet lajiin omat taktiikkansa.

Eukonkannon kisamatkan pituus on 235,5 metriä. Reitiltä löytyy yksi metrin syvyinen vesieste ja kaksi aitaa, joiden yli tulee kiivetä. Sääntönä on, että kannettavan henkilön tulee painaa yli 49 kiloa. Jos kannettava henkilö painaa alle 49 kiloa, asetetaan hänelle eukonkantoreppu, jonne lisätään painoja, kunnes alaraja täyttyy. Eukonkannon säännöissä ei ole määritelty erikseen kantoasentoa, joten tyyli on vapaa. Eukonkanto voi olla hauska ja helppo harrastus pariskunnille tai vaikka kaveruksille, sillä sitä voi harjoitella milloin ja missä vain!

Boulder-kiipeily herättää sisäisen seikkailijasi

Boulder-kiipeily on kuin perinteistä seinäkiipeilyä sillä erotuksella, että boulderoinnissa kiivetään myös ulkotiloissa kallioiden ja isojen lohkareiden seinämillä. Kiipeily tapahtuu matalilla seinillä ilman turvaköysiä. Laji sopii kaikille vauvasta vaariin, sillä seinillä kiivetään oman jaksamisen mukaan. Boulderointi vie takuulla kenen tahansa mukanaan lapsuusmuistoihin, kun metsässä leikkiessä jokainen suuri kivi ja puu piti valloittaa kiipeämällä sen päälle. Voitonriemua syntyi siitä, kun ehti ensimmäisenä kaveriporukasta keksimään keinon, miten metsän suurimmalle kivelle pääsee.

Tämä primitiivisiä vaistoja herättävä harrastus on nostanut nopeasti suosiotaan Suomessa. Laji on helppo aloittaa; erillisiä tekniikkakursseja ei välttämättä kiipeilyyn tarvitse, ja varusteiksi riittävät vain hyvät lajiin sopivat kengät. Boulderoinnissa ratkaisee harrastajan oma voima ja kehonhallinta. Lisäksi kiipeilijältä vaaditaan hyvää ongelmanratkaisukykyä, sillä varsinkin luonnontiloissa kiipeillessä on ratkaisevaa osata päätellä, mistä kohtaa kannattaa kiivetä.

Boulder-kiipeilylle on olemassa omia mestaruuskisoja useissa eri maissa. Lajia on helppo harrastaa sen vähäisten varustevaatimusten vuoksi; boulderoimaan voi lähteä vaikka oman takapihan metsään!

Taiji – kiinalaisella taistelutaidolla kehonhallintaa

Suomessa voi nykypäivänä harrastaa kymmeniä, ellei satoja, itämaisia lajeja. Tutuimmat näistä lienevät perinteiset taistelulajit kuten karate, judo, aikido ja jujutsu. Oman mausteensa itämaisiin lajeihin on tuonut viime vuosikymmeninä räjähdysmäiseen suosioon noussut pehmeäliikkeinen jooga, jossa opitaan kehonhallintaa ja -tuntemusta.

Joogaa periaatteeltaan muistuttava, mutta kiinalainen taistelutaitoon keskittyvä taiji on uusin suomalaisten suosikki itämaisten lajien keskuudessa. Taiji on terveyttä edistävää, liikkeiltään hyvin pehmeää ja varsinkin alkuun hidastempoista liikuntaa, joka sopii kaikenikäisille.

Tyyneys ja keskittyminen ovat taijissa avainsanoja. Kaikki liikkeet tulisi opin periaatteiden mukaisesti tuntua luonnollisilta ja pehmeiltä. Liikkeen tulisi olla koko harjoituksen ajan jatkuvaa, hidasta ja kontrolloitua. Taijin periaatteisiin kuuluu taito tyhjentää mieli harjoitukseen kuulumattomista ajatuksista ja etsiä hiljaisuutta liikkeistä. Taistelutaito taijin kokonaisvaltaiseen oppimiseen voi mennä kokonainen ihmiselämä, mutta perusasioiden oppiminen voi tapahtua jopa kolmessa kuukaudessa. Viimeistään vuoden harjoittelun jälkeen voi huomata, kuinka kehonhallinta, vartalon sulavuus ja tasapaino ovat parantuneet.

Vesijuoksulla vaihtelua uintiin

Vesijuoksu on vallan mainio laji sekä kesä- että talviharrastukseksi. Vedessä liikkuminen on hellää nivelille, mutta erittäin tehokasta lihaksille, sillä vesi on tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma. Vesijuoksussa vyötärölle asetetaan kellumista helpottava vesivyö, ja vedessä liikutaan joko kävellen tai juosten. Laji kehittyy suosion kasvaessa, ja uusia liikevaihtoehtoja on nykypäivänä olemassa jo useita. Vesijuoksu on pehmeytensä vuoksi erittäin suosittua vanhempien ihmisten keskuudessa, mutta se on mainio harrastusvalinta aivan kaikille vesiliikunnasta nauttiville.

Yhteenveto

Suomalaiset ovat aktiivista kansaa, mutta nykyajan yleistynyt istumatyökulttuuri ja suomalaisten kaupunkilaistuminen ovat saaneet aikaan sen, että ruumiillista työtä ei juuri enää tehdä. Ihmiset tarvitsevat uusia keinoja fyysisen kuntonsa ylläpitämiseksi, ja tästä syystä maastamme löytyy nykyään satoja, ellei tuhansia urheiluharrastusmahdollisuuksia. Kestosuosikkeina vuodesta toiseen ovat perinteiset jalkapallo, jääkiekko ja salibandy, mutta uusia eksoottisempia lajeja lanseerataan Suomeen jatkuvasti. Uusia lajeja kannattaakin lähteä rohkeasti kokeilemaan; parhaassa tapauksessa voit löytää itsellesi uuden, elämänmittaisen harrastuksen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *