Monipuolinen kaukalo

Kaukalopelejä on pelattu kautta aikojen eri muodoissaan. Kaukalossa pelattavat pelit ovat pääsääntöisesti joukkuelajeja, joissa kaksi joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan. Yleensä tavoitteena on tehdä maali vastajoukkueen maaliin käyttämällä erilaisia pelistrategioita ja yhteistyötä pelikavereiden kanssa. Kaukalopelit ovat myös tavallisesti talvipainotteisia lajeja, kaukalojalkapallo tästä kuitenkin poikkeuksena. Suomessa kaukalossa pelattavat pelit ovat varsin suosittuja pitkän talvikauden takia. Erityisesti jääkiekko on maamme ykköslajeja niin harrastelija kuin ammattitasollakin. Jalkapallo seuraa kuitenkin hyvänä kakkosena tämän jälkeen.

Hyvänä esimerkkinä kaukalosta voidaan pitää jääkiekkokaukaloa. Sen mittasuhteet Pohjois-Amerikassa ovat noin 61×26 metriä, kun taas Euroopassa mitat ovat 61×30 metriä. Kaukalon kulmat ovat pyöristetyt ja sen alustana toimii jää. Kaukalon reunat on tehty puusta ja yli metrin korkuiset. Kaukalon reunojen yläpuolella on läpinäkyvät seinät, jotka on tehty pleksistä, panssariverkosta tai lasista. Riippuen pelattavasta urheilulajista, jään pintaan on tehty erilaisia merkintöjä. Jääkiekkokaukalossa pelataan myös muun muassa esimerkiksi kaukalopalloa ja ringetteä.

Kaukalopallo

1970-luvulla kehitettiin kaukalopallo, jonka alkuperäisenä innoittajana toimi jääpallo. Kaukalopalloa pelataan jääkiekkokaukalossa kahden eri joukkueen kesken. Pelin tarkoituksena on yrittää tehdä enemmän maaleja vastustajan maaliin. Vuoden 2006 tilastojen mukaan kaukalopalloa harrasti Suomessa jopa noin 47 000 ihmistä, ja se oli seitsemänneksi seuratuin laji pääsarjatasolla. Vuoden 2016 tilastojen mukaan lisenssipelaajien määrä oli noin 2000. Suomessa on käytössä vain yhdet säännöt kaukalopallon pelaamisessa. Tämän lisäksi on olemassa erikseen Kaukalopalloliigaa koskevia sääntöjä.

Kaukalopallossa taklaukset on kielletty. Mailaa saa käyttää vain pallon pelaamiseen. Pelissä ei ole paitsiota käytössä. Mikäli pelaaja tekee rikkeen, siitä seuraa joko vapaalyönti, rangaistuslaukaus tai jäähyrangaistus. Maalivahdilla on aikaa viisi sekuntia aikaa palauttaa pallo takaisin peliin, mikäli hän on saanut sen haltuunsa. Maalivahti ei saa kuitenkaan ottaa haltuunsa, potkaista tai ohjata joukkueensa pelaajan hänelle passaamaa palloa. Säännöissä kielletään maalivahtia heittämästä palloa suoraan yli keskiviivan. Pallon on osuttava joko pelaajaan tai kaukalon laitaan.

Kaukalojalkapallo

Kaukalojalkapallo on pallopeli, jota pelataan jalkaisin kaukalossa, jonka pohja on tehty joko maasta tai synteettisestä materiaalista. Kaukalopallossa toisiaan vastaan pelaa kaksi joukkuetta, joista kumpikin koostuu kuudesta pelaajasta. Tavoitteena on saada jalkapallo vastapuolen maaliin. Pelissä on mukana myös erotuomari sekä suojaverkot. Kenttään on merkitty kalkkiviivat (siniviivat). Maalivahdin alue on yhdeksän metrin päässä päätylaudoituksesta, ja alue on yhdeksän metrin levyinen. Maalivahdin alueen raja merkitään päätylaudoitukseen vihreällä viivalla, ja syöttörajat merkitään sivulaudoitukseen sinisellä viivalla.

Ottelussa yhden joukkueen pelaajien maksimimäärä on 17. Näistä yksi on maalivahti. Kentällä saa samanaikaisesti pelata enintään kuusi pelaa­jaa. Pelin saa aloittaa kolmella kenttäpelaajalla ja maalivahdilla, tai vaihtoehtoisesti neljän kenttäpelaajan voimin. Pelaajaa voi vaihtaa missä tahansa vaiheessa ottelua. Vaihtoon tulevan pelaajan on poistuttava kentältä ennen kuin uusi pelaaja vaihdetaan tilalle. Erotuomarin tulee tietää etukäteen maalivahdin vaihdosta. Joukkue on pukeutunut samanvärisiin pelipaitoihin maalivahtia lukuun ottamatta. Virallisissa otteluissa pelipaidoissa on myös selkeästi merkatut pelinumerot.

Jalkapallo

Jalkapallossa pelaa kaksi joukkuetta toisiaan vastaan, jossa kummassakin on 10 kenttäpelaajaa sekä maalivahti. Tavoitteena on yrittää saada pallo vastustajan maaliin. Ottelun rakenne koostuu kahdesta 45 minuuttia kestävästä puoliajasta. Otteluiden välillä on 15 minuutin tauko. Voittajana toimii enemmän maaleja tehnyt joukkue. Ainoastaan maalivahdilla on oikeus koskea palloon käsillään. Poikkeuksena tähän on sivurajaheitto, jossa pelaajalla on oikeus heittää palloa. Jalkapalloa liikutetaan potkimalla sitä eteenpäin tai syöttämällä sitä joukkuetoverille. Palloa saa kuljettaa myös ilman kautta.

Nykyään jalkapallon virallisia sääntöjä on 17. Säännöt ovat suurimmaksi osaksi suunniteltu jalkapallon kaikille tasoille. Kentällä jalkapallossa saa olla samanaikaisesti maksimissaan yksitoista pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Säännöissä on määritelty pelaajien minimimäärän, jolla ottelua saa vielä jatkaa. Isommissa peleissä erotuomari on oikeutettu lopettamaan ottelu, mikäli joukkueen pelaajien määrä laskee alle seitsemän. Vain sivurajaheittoa tehdessä pelaaja saa koskea käsillään palloon. Muussa tapauksessa vain maalivahti saa koskea palloon käsillään. Pelissä käytetään tarpeen tullen vaihtopelaajia.

Jääkiekko

Jääkiekko on myös joukkuepeli, jota pelataan kaukalossa. Jääkiekkokaukalossa pelaa tavallisesti toisiaan vastaan kaksi joukkuetta, joista kumpikin koostuu kuudesta pelaajasta. Varusteisiin kuuluvat muun muassa luistimet, maila sekä kypärä. Joukkue koostuu yleensä maalivahdista, kahdesta puolustajasta sekä kolme hyökkääjästä. Joukkueeseen kuuluu normaalisti kolmesta neljään kentällistä pelaajia sekä kaksi maalivahtia. Hyökkäyskolmikko on nimitetty ketjuksi. Molemmalla joukkueella on oma maalinsa. Pelin ideana on, että joukkueet yrittävät mailoja käyttäen tehdä maalin vastustajan maaliin. Pelivälineenä toimii kuminen kiekko. Enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa.

Ringette

Ringette on Kanadassa vuonna 1963 kehitetty jääpeli. Ringetessä on yhdistetty jääkiekon pelirytmi sekä koripallon pelistrategia. Ringetessä taklaukset eivät ole sallittuja. Suomeen ringette rantautui vuonna 1979. Ringeten harrastajia löytyy Suomesta tuhansia tänä päivänä. Peliä SM-sarjaan asti ja nuorimmat harrastajat ovat vain 3-vuotiaita. Ringetessä erityisen tärkeitä ominaisuuksia ovat peliäly sekä luistelutaito. Ringetteä voi pelata missä tahansa, sillä sääntöjä on mahdollista soveltaa. Sen säännöt on laadittu naisten ehdoilla, sillä kyseessä on vain naisille suunnattu laji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *