Osallistu joukkueurheiluun aikuisiällä

Moni nykypäivän aikuinen katselee kateellisena nuorten harrastusmahdollisuuksia ja miettii, että omana aikana mahdollisuudet olivat huomattavasti rajallisemmat. Pienillä paikkakunnilla harrastuksia ei juuri ollut, ja kalliit harrastusmaksut saattoivat olla esteenä osallistumiseen. Nykyisin tarjolla on vaikka mitä, ja nuoria pyritään kannustamaan mukaan lajeihin ennakkoluulottomasti. Osa aikuisista on saattanut kokea nuoruusaikoinaan syrjivää suhtautumista, jos poika oli kiinnostunut tanssiharrastuksesta tai tyttö jääkiekosta. Harrastuksen aloittaminen tyhjästä ei ole kuitenkaan vain nuorten oikeus, sillä harrastaminen kuuluu kaikille.

On helpompi suuntautua lajiin, josta on kokemusta, ja uuden lajin aloitukseen kynnys on usein korkeampi. Joukkuelajeilla on monia positiivisia vaikutuksia, sillä niiden parissa puuhastellaan yhdessä. Ryhmässä on voimaa, joka voi olla tärkeä tuki vaikeissakin elämäntilanteissa. Joukkueliikunnan pariin voi lähteä karistamaan kiloja, luomaan uusia sosiaalisia suhteita tai kohottamaan porukalla kuntoa. Joissakin lajeissa on mahdollista ottaa tavoitteeksi myös kilpailu-ura. Ikä ei ole urheilussa rasite, sillä tarjolla on lukuisia sekaryhmiä kaiken ikäisille.

Miksi kannattaa aloittaa joukkueurheilu aikuisena?

Aikuisilla on tapana aikatauluttaa arki niin, että liikkuminen jää helposti tehtävälistan häntäpäähän. Työ, kodinhoito ja muiden harrastukset saattavat olla etusijalla, ja pian oma liikkuminen unohtuu kokonaan. Joukkuelaji on erinomainen motivaattori, sillä yhden puuttuminen saattaa tarkoittaa ongelmia treeneissä. Jos sieppari tai laitahyökkääjä puuttuu, kärsii koko tiimi. Joukkuelajien voima on juurikin tiimityössä, jossa tarvitaan joukkueen kaikkia osia. Tämä luo ryhmähenkeä, ja omasta porukasta saatu positiivinen energia on monesti yhtä tärkeää kuin liike.

Joukkueessa on otettava kaikki huomioon. Toimiminen yhteisen päämäärän hyväksi kasvattaa, sillä tiimissä toimiessa jokaisen luonteenpiirteet tulevat esille. On opittava hyväksymään erilaisia toimintatapoja, ja samalla niistä saattaa oppia itsekin uusia asioita. Joukkuelajeissa syntyy usein elinikäisiä ystävyyksiä. Tavoitteiden täyttymisen riemu on suurempi yhdessä tehden kuin painellessa yksin pitkin lenkkipolkua ilman kirittäjiä. Aikuisille osallistuminen uuteen lajiin vaatii heittäytymistä, ja useimmiten siitä palkintona on liikunnan hivuttautuminen osaksi arkea. Liikunnalla on tärkeä osa paremmassa elämänlaadussa iän karttuessa.

Jalkapalloa ikäryhmissä

Suomen Palloliitto järjestää toimintaa aikuisille eri puolilla Suomea. Palloliiton sivuilta on mahdollista hakea oman alueen toimintakalenterista tapahtumia, tai laittaa sivustolle oma ilmoitus, jonka avulla löytyy peliseuraa. Yhdistyksen hanke on saada mukaan aikuisia, jotka innostuvat joukkuetoiminnasta joko jalkapallon tai futsalin parissa. Jos laji on tuntematon, järjestetään aikuisille kolmen kuukauden jalkapallokurssi. Kurssi on hyvä alku lajiin, ja sieltä imettyjen pohjatietojen avulla on helppo lähteä kentälle. Toimintaa järjestetään sekä miehille että naisille.

Aikuisjalkapallo on harrastetoimintaa, joten se ei vaadi virallista pelipassia. Jalkapalloporukoita on sekä seurojen että muiden paikallisten toimijoiden alaisuudessa. Suomen Palloliiton tarkoitus on koota ne kaikki yhteen, jolloin jokaisen on helppo löytää alueelta joukkue. Palloliitto pyrkii kasvattamaan harrastajamääriä hankkeensa avulla ja luomaan aikuispelaajille valmiita toimintarakenteita. Jalkapalloilu on erinomaista kunnonkohotusta, jossa onnistumisia juhlitaan riemullisesti heti kentällä. Laji vaatii hyvää peruskuntoa, sillä lajissa juostaan ja syke on melko korkea. Osallistujien kannattaa kysyä ohjeita lääkäriltä, jos oma terveydentila askarruttaa.

Cheerleaderiksi aikuisena

Moni television tanssikilpailuja seurannut on alkanut haaveilla harrastuksesta tanssin parissa. Tanssikurssille ilmoittautuminen saattaa tuntua vaikealta, ellei aiempaa kokemusta ole. Nuoruuden haaveet cheerleader-toiminnasta tai ballerinana tanssimisesta tuntuvat aikuisena mahdottomilta. Sitä ne eivät nykyisin ole, sillä tarjolla on erilaisia tanssiryhmiä aikuisille. Tanssi on monipuolinen laji, jossa jokainen löytää oman paikkansa. Aikuisliikunnassa on pääpaino liikkumisella, eikä tavoitteita tarvitse asettaa. Tanssi on ilmaisun laji, jonka avulla voidaan samalla purkaa tunnelukkoja. Tanssiessa ei mietitä ikää ja ryppyjä.

Monet lajit, kuten cheerleader-toiminta mielletään helposti nuorille suunnatuiksi. Cheerleader-toimintaa on tarjolla myös aikuisille, ja Suomessakin harrastajien joukosta löytyy jopa 70-vuotiaita. Jokainen liikkuu ja harjoittelee oman kehon rajojen ja voimiensa mukaan. 60-vuotiaan tavoitteet ovat erilaisia kuin 20-vuotiaiden, mutta tavoitteiden erilaisuus ei sulje pois treenaamista yhdessä. Kun harjoitellaan yli ikärajojen, voidaan oppia toisilta uusia asioita, kuten nuoruuden riemua ja vanhuuden viisautta. Tanssi on oivallista liikuntaa aikuisille, sillä se vaikuttaa myös aivojen työskentelyyn.

Rakas kansallislajimme pesäpallo

Pesäpallo on Suomen kansallislaji, ja sen harrastaminen sopii kaikenikäisille. Jokaisella suomalaisella on kokemusta lajista ainakin koulun liikuntatuntien verran. Lajia voi harrastaa melkein jokaisella paikkakunnalla, sillä sen suosio on ollut perinteisesti suurinta maamme pienissä kunnissa. Viime vuosina aikuispesiksen suosio on kuitenkin kasvanut, ja esimerkiksi Helsingissä laji on kokenut jopa pienen buumin. Monet seurat järjestävät pesiskouluja aikuisille, ja mukaan on helppo lähteä. Seurojen perimät maksut ovat usein melko pieniä, eikä harrastus vaadi suuria investointeja välineisiin.

Koripallo – liian rankkaa heikkokuntoiselle?

Aikuisille perustetut kuntokorisryhmät ovat jotain muuta kuin televisiosta katsotut NBA:n ottelut. Korisharjoituksissa jokainen voi säädellä tehoja oman kunnon mukaan ja kehittyä omaan tahtiin. Laji kohottaa kuntoa, ja samanaikaisesti se vaatii aivotyöskentelyä pallon liikeratoja miettiessä. Aikuislajeissa on tärkeää tunnistaa ryhmän tavoitteet, ja tukea jokaista henkilökohtaisesti. Harva ryhmä suhtautuu harrastukseen kilpailumielessä, sillä useimmiten kyseessä on hauskan pitäminen, kunnonkohotus ja yhdessä tekemisen hengestä nauttiminen. Joukkueurheilu aikuisena kannattaa, koska sen avulla valmistaudutaan terveempiin vanhuuden päiviin, niin kehon kuin mielenterveyden kannalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *